Nederlandse providers en internetorganisaties starten met AbuseHUB, een systeem dat botnets effectiever wil opsporen en bestrijden.

Botnets zijn netwerken van computers of andere met het internet verbonden apparaten die zijn besmet met schadelijke software. Vanuit een centraal 'moederschip' kunnen de apparaten vervolgens worden aangestuurd, bijvoorbeeld om spam te versturen of DDoS-aanvallen uit te voeren.

Volgens onderzoek van de TU Delft heeft 5 tot 10 procent van consumenten jaarlijks te maken met een botnetinfectie. De Nederlandse providers en internetorganisaties, die tezamen de vereniging Abuse Information Exchange vormen, wil dit percentage omlaag brengen.

Het AbuseHUB-systeem van Abuse Information Exchange verwerkt informatie over botnetbesmettingen in Nederland, met als doel besmette computers sneller te detecteren en internetgebruikers beter en sneller te helpen als hun computer besmet is met een virus.

​Actie

“Meldingen over botnetbesmettingen worden door de AbuseHUB verzameld, geanalyseerd, gesorteerd en verzonden naar de aangesloten leden", aldus Gert Wabeke, voorzitter van Abuse Information Exchange. "Op deze manier krijgen bijvoorbeeld de internetproviders een actueel overzicht van besmettingen in hun netwerk en kunnen ze zeer snel en gericht actie ondernemen om de botnetbesmetting te verwijderen."

Abuse Information Exchange is een initiatief van internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, ZeelandNet, Ziggo, Surfnet en SIDN.

5 vragen over DDoS-aanvallen