Het marktaandeel van de iPhone krimpt voor het vijfde kwartaal op rij. Apple heeft nog 12,1 procent van de smartphonemarkt in handen.

Dat becijfert onderzoeksbureau Gartner donderdag.

Daarmee staat iOS van Apple op het laagste punt in drie jaar tijd. Android gaat in het derde kwartaal van 2013 voor het eerst door de grens van 80 procent marktaandeel. Ook Windows Phone groeit fors, maar het totale marktaandeel van 3,6 procent blijft beperkt.

Op het hoogtepunt had Apple een marktaandeel van 23,6 procent. Sinds het derde kwartaal van 2012 neemt het aandeel in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder af.

Nieuwe iPhones

De maanden juli, augustus en september zijn doorgaans het minste kwartaal voor Apple omdat het bedrijf aan het eind van die periode een nieuwe iPhone introduceert en klanten daarop zitten te wachten.

Het volgende kwartaal zal Apple ongetwijfeld meer dan 12,1 procent marktaandeel hebben, maar de vraag is of het boven de 21 procent van het vierde kwartaal van 2012 uitkomt. Aan het eind van het jaar heeft Apple altijd een piek vanwege nieuwe modellen, maar de kwartalen daarna daalt het martkaandeel weer.

Android en iOS samen zijn goed voor 94 procent van de markt. Microsoft volgt met Windows Phone op de derde plek.

iPhone 5C

Over de positie van Apple schrijft Gartner: "Het prijsverschil tussen de iPhone 5C en 5S is niet groot genoeg voor westerse markten waar de prijzen beïnvloed worden door subsidies van providers. In opkomende markten is de iPhone 4S de belangrijke telefoon in het lagere segment omdat de prijs van de 5C daar te hoog is."

Samsung blijft in het derde kwartaal ruimschoots de grootste smartphonefabrikant en wordt ook daar gevolgd door Apple. Lenovo staat op een verrassende derde plek. In totaal werden er in het derde kwartaal 250,2 miljoen smartphones verscheept, 45,8 procent meer dan vorig jaar.

Inmiddels is 55 procent van alle telefoons wereldwijd een smartphone, aldus Gartner.

Hoe populair zijn de toestellen van Samsung?

Lees de review: Nieuwe plastic iPhone 5C met oude specs

Bekijk de review van de iPhone 5S