Netflix verandert het uiterlijk van de streamingdienst op smart tv's, settopboxen en consoles.

Het traditionele uiterlijk met rijen covers van films wordt gefaseerd uitgeschakeld. In plaats daarvan krijgen de tv-apps van Netflix een uiterlijk met meer en grotere afbeeldingen. 

Ook gaat de dienst tonen waarom bepaalde titels worden aangeraden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze een prijs hebben gewonnen, maar ook omdat ze een gelijkenis vertonen met een film of serie die de gebruiker eerder heeft gekeken.

Netflix noemt de update "de grootste verandering in de geschiedenis van onze tv-ervaring ooit". Volgens het bedrijf zullen alle apps voortaan draaien op één platform, waardoor de apps voor tv's en consoles altijd tegelijk kunnen worden voorzien van verbeteringen en updates.

De app voor Apple TV krjgt geen update, omdat apps op die settopbox minder vrijheid hebben om hun uiterlijk te veranderen. 

Zoekfunctie

De meerderheid van alle Netflix-video's wordt gekeken op tv's, vertelt directeur productinnovatie Chris Jaffe in een interview met NUtech. 

Het bedrijf wilde daarom zijn tv-apps onder handen nemen om het uiterlijk beter aan te laten sluiten met het grotere apparaat. Voorheen leken de tv-apps nog erg op het uiterlijk van Netflix op pc's.

Naast de modus waar door films kan worden gebladerd, is ook de zoekfunctie visueler geworden. Gevonden titels worden met beeld getoond en het is ook mogelijk geworden om te zoeken op acteur of regisseur.

Daarnaast krijgt elke individuele aflevering van een serie nu zijn eigen synopsis en afbeelding. Zo moet het makkelijker worden om snel de juiste aflevering te vinden.

Ook de speciale kindermodus is overgegaan op de nieuwe stijl. Het moet bovendien makkelijker zijn voor ouders om te herkennen dat hun kind zich in de kinderstand bevindt.

Suggesties

Voor het eerst gaat Netflix direct onder films en series tonen waarom deze worden aanbevolen. "We proberen je een idee te geven hoe een titel in verband staat met andere dingen die je al kent", aldus Jaffe.

Hij kan niet bevestigen dat ook de webversie, tablet- en smartphone-apps van Netflix zullen worden veranderd. "Je kan logischerwijs aannemen dat het slim zou zijn om te beginnen met nadenken over hoe we de notie van een rijkere, aantrekkelijkere, visuelere ervaring naar het web en de apps kunnen brengen", is alles wat hij daarover kwijt wil.

In de toekomst wil Netflix zich vooral richten op het persoonlijker maken van aanbevelingen. Zelfs het uiterlijk van de hele app moet uiteindelijk op de gebruiker worden afgestemd. "Dit is het begin van nog twee jaar innovatie binnen dit uiterlijk."

Een meerderheid van alle gebruikers zal de veranderingen binnen een week zien, verwacht Netflix. Binnen twee weken moeten alle gebruikers zijn overgeschakeld.

Bekijk hoe het nieuwe uiterlijk van Netflix eruit komt te zien