Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Nederland pal staat voor de netneutraliteit zoals die nu geldt. Europese telecomplannen ondermijnen die Nederlandse wetgeving mogelijk.

De Europese Commissie wil bedrijven met zijn nieuwe telecomplannen de mogelijkheid geven voorrang te kopen bij internetaanbieders. Dat druist in tegen de wet voor netneutraliteit zoals die in Nederland geldt.

Nederland is momenteel een van de weinige landen waar netneutraliteit bij wet gegarandeerd is. De wet regelt dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld, zodat aanbieders van internet voor de ene internetdienst bijvoorbeeld niet meer geld mogen vragen dan voor de andere dienst. Ook mogen aanbieders diensten niet voortrekken.

Het kabinet gaf eerder aan zich te kunnen vinden in de Europese telecomplannen, een meerderheid van de Kamer stemde nu voor een voorstel van D66 waarin afstand van Europese plannen omtrent netneutraliteit wordt genomen. Dat meldt de partij dinsdag.

Internettolweg

"Zonder open internet krijgen nieuwe, innovatieve bedrijven geen voet aan de grond", aldus D66-Kamerlid Verhoeven. "Nederland staat bekend om haar netneutraliteit en dat is de reden dat veel bedrijven hier hun diensten aanbieden. Dat blokkeren is een rem op innovatie."

De Kamerleden die voor het voorstel stemden beschrijven de plannen van de Europese Commissie als een tolweg voor internet. Eenmaal doorgevoerd zouden grote bedrijven als Google en Facebook voorrang kunnen afkopen bij internetaanbieders.

"Zo’n internettolweg is slecht voor onze economische groei", aldus Verhoeven. "Het is erg verstandig dat een Kamermeerderheid het kabinet heeft teruggefloten."

Eurocommissaris Neelie Kroes staat aan het hoofd van de Europese plannen. Kroes verdedigde haar plannen voor een beperkte netneutraliteit eerder dit jaar al.