Vodafone Nederland ziet zowel de omzet als winst flink dalen onder meer vanwege de concurrentiestrijd op het gebied van prijs.

Dat maakt Vodafone dinsdag bekend bij de presentatie van de cijfers over de eerste helft van het gebroken boekjaar van het bedrijf.

De omzet daalde in de periode van april tot en met september 2013 met 4,7 procent naar 893,5 miljoen euro. De winst kreeg echter een grotere klap en kwam 14,4 procent lager uit om zo'n 142 miljoen euro.

Vodafone Nederland noemt de winstcijfers niet in het persbericht, maar het moederbedrijf stelt in het uitgebreide Engelstalige rapport (pdf): "Prestaties in onze grootste Europese markten zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland blijven onder druk staan onder meer vanwege de toenemende concurrentie wat betreft prijs."

De Nederlandse tak van het bedrijf noemt de recessie in het persbericht als verklaring voor de teruglopende omzet en stelt tegelijkertijd dat het veranderde uitgavenpatroon van klanten zorgt voor een stijgende populariteit van Hollandsenieuwe, het budgetmerk van Vodafone.

Investeren

Vodafone Nederland maakt dinsdag ook bekend de komende drie jaar 270 miljoen euro extra te investeren in het netwerk. Dit bedrag wordt uitgegeven aan het eerder onthulde plan Fast Forward waar nog geen investeringsbedrag van was genoemd.

Onder de noemer Fast Forward wordt 4G in Nederland uitgerold en worden tal van antennelocaties vernieuwd of geüpdatet om ook het 3G-netwerk betere dekking en betrouwbaarheid te geven.

Wat houden de Fast Forward-plannen precies in?

Welke abonnementen en toestellen zijn geschikt voor 4G bij Vodafone?