Eurocommissaris Neelie Kroes roept op tot actie tegen spionage: "Laten we niet naïef zijn. Je voorkomt spionage niet alleen door iets illegaal te maken."

Dat vertelt Kroes tijdens het Cyber Summit in Bonn.

De toespraak is een duidelijke verwijzing naar het aftapprogramma PRISM van de Verenigde Staten. NSA tapt burgers in tal van landen af. Het gaat dan om internet- en belverkeer. Kroes noemt de Amerikaanse geheime dienst overigens niet bij naam.

"Spionage mag dan onacceptabel zijn, het bestaat al lange tijd. Het misschien wel een van de oudste beroepen van de wereld. En het gaat niet stoppen", aldus Kroes. "Laten we niet naïef zijn."

Kroes noemt de recente onthullingen over online spionage  "verbazingwekkend". "Maar laten we niet blijven zitten als een konijn in de koplampen of ons overgeven aan hysterie. Laten we onszelf beschermen."

Goed slot

De Eurocommissaris Digitale Agenda roept op tot meer besef bij burgers, betere samenwerking tussen Europese landen en verbetering van infrastructuur. Ze spreekt zich uit tegen het afsluiten van data per land.

"Als je wil dat een dief stopt met inbreken, heb je geen goede advocaat nodig, maar een goed slot", meent Kroes. Ze pleit voor een verenigde Europese markt waarbij overleg wordt gevoerd over het beveiligen van vitale infrastructuren.

Bovendien moet deze infrastructuur voorzien worden van de beste technologie die beschikbaar is en moeten beveiligingsregels die gelden voor bijvoorbeeld telecom ook gelden voor andere industrieën. Ook wil Kroes dat Europa andere landen gaat helpen met technische ondersteuning en wetgeving.

Alles over PRISM in ons dossier

Vijf dingen die je moet weten over het aftapprogramma