Vanaf volgend jaar wordt het voor Rabobank-klanten op meer plekken mogelijk om te betalen met hun mobiele telefoon.

De bank werkt samen met het Duitse G&D om het nieuwe betaalsysteem te lanceren in 2014.

Momenteel houdt de Rabobank samen met andere banken al een proef met mobiel betalen in Leiden. Klanten kunnen daar in een beperkt aantal winkels al betalen met mobiele telefoons. Voor kleine bedragen is dan geen pincode nodig.

Klanten kunnen online een mobiele betaalkaart aanvragen, die ze dan op hun smartphone kunnen downloaden. Vermoedelijk wordt deze opgeslagen in een app, al is daar nog geen duidelijkheid over.

"Hoe dat voor de klant eruit gaat zien, dat wordt nog verder uitgewerkt", aldus een woordvoerder. Bij de proef in Leiden kunnen klanten bedragen van minder dan 25 euro zonder pincode met hun mobiel betalen. Of dat hetzelfde zal blijven, is ook nog niet bekend.

Mobiel

Rabobank zegt inmiddels meer klanten te hebben die mobiel bankieren via de app dan klanten die internetbankieren in de browser. 

Near field communication (NFC) maakt het mogelijk om draadloos en op korte afstand gegevens over te brengen. Zo kan worden betaald door de telefoon op een speciaal betaalpunt te leggen.

De technologie ziet in steeds meer Android- en Windows Phone-telefoons. De iPhone is vooralsnog nooit voorzien van een NFC-chip.