Politie en justitie in Nederland tappen onnodig veel telefoons en dataverkeer af. Dat gaat ten koste van opsporingscapaciteit en ook van de privacy van degenen die worden afgetapt. 

Dat is de mening van procureur-generaal Marc van Nimwegen, meldt de Persdienst, de landelijke redactie van regionale dagbladen zaterdag.

''Ik ben op zich helemaal niet tegen tappen. Het kan heel nuttig zijn als je sterke vermoedens hebt over criminaliteit en je bewijsmateriaal wil verzamelen. Maar we tappen ons inmiddels suf in Nederland", aldus de OM-topman. Informatie kan volgens hem vaak beter met andere, minder ingrijpende recherchemethoden worden verkregen.

In juli bleek dat het aantal telefoons dat door politie en justitie is afgeluisterd, vorig jaar opnieuw is gestegen. In 2012 werden ruim 25.000 telefoons afgetapt, 3 procent meer dan in 2011.

Het aantal internettaps steeg nog veel sterker: van ruim 3300 gevallen in 2011 tot bijna 16.700 in 2012. In ons land wordt relatief veel meer afgeluisterd dan bijvoorbeeld Duitsland of Groot-Brittannië.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken