Streamindienst Deezer heeft inmiddels 5 miljoen gebruikers die maandelijks betalen voor de dienst.

Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd. Het aantal abonnees is in een jaar meer dan verdubbeld. Het aantal nummers is gegroeid naar 30 miljoen.

De grote concurrent Spotify had in maart 6 miljoen betalende gebruikers. Sindsdien heeft die dienst geen nieuwe cijfers bekendgemaakt.

Gebruikers van Deezer bevinden zich in meer dan 180 landen. De streamingdienst is bijna overal ter wereld actief, met de VS als grote uitzondering.

Deezer haalt veel leden uit samenwerkingen met telecomproviders in verschillende landen, zoals T-Mobile in Nederland. In totaal zijn er nu 25 van die samenwerkingen, stelt het bedrijf.

Functies

De streamindienst kondigde woensdag ook enkele nieuwe functies aan, die het makkelijker moeten maken om nieuwe muziek te vinden.

De functie 'hear this' geeft dagelijks aanbevelingen op basis van de muziek waar de gebruiker naar luistert. In de functie komen onder meer nieuwe releases, tips van vrienden en keuzes van Deezer zelf te staan.

De nieuwe functie 'explore' biedt daarnaast de mogelijkheid om muziek te zoeken op basis van genre of regio. Beide nieuwe functies komen zowel op het web als in de apps van Deezer beschikbaar. Dat gebeurt later deze maand.

Volgens Deezer zijn de apps inmiddels goed voor 75 procent van het geluisterde nummers op Deezer.

Algoritmes

In een interview met NUtech zei de Nederlandse directeur van Deezer Fabrizio Gentile onlangs nog dat de dienst inzet op menselijke suggesties, in plaats van algoritmes. CEO Alex Dauchez zei woensdag tijdens een perspresentatie dat het bedrijf zich nu juist richt op een combinatie van algoritmes en suggesties door experts.

Volgens Dauchez werken de algoritmische muzieksuggesties van Deezer per persoon anders. "Als je bijvoorbeeld een rockexpert bent, dan betekent ontdekking voor jou een geweldige nieuwe rockband vinden die je nog niet kende."

"Maar voor iemand die heel eclectisch is, is ontdekking iets heel anders. Dat betekent iets vinden dat je nog niet kende, ook al is het in een totaal nieuw genre."

Naast de algoritmes blijft de muziekdienst ook inzetten op experts die handmatig, per regio, aanbevelingen doen. Inmiddels heeft Deezer 50 van die mensen in dienst, zei Dauchez.

Mac

Deezer onthulde woensdag ook een streamingapp voor Mac. Deze synchroniseert automatisch met de iTunes-bibliotheek van de gebruiker.

Volgens Deezer is de app sneller en lichter in het gebruik dan de webversie van de dienst. De app verschijnt voor het eind van het jaar.