Het Chinese Huawei steekt de komende vijf jaar minimaal 600 miljoen dollar (ruim 450 miljoen euro) in de ontwikkeling van 5G, de opvolger van 4G.

Dat heeft Huawei woensdag bekendgemaakt.

De Chinese fabrikant van smartphones staat vooral bekend om het leveren van telecomtechnologieën. Het is onder meer verantwoordelijk voor een deel van het netwerk van KPN.

Huawei stelt dat het eerste 5G-netwerk voor consumenten in 2020 beschikbaar moet zijn. Dat jaar werd eerder door Samsung en Eurocommissaris Neelie Kroes genoemd.

10 Gbps

"5G zal snelheden leveren van ruim 10 Gbps, honderd keer sneller dan de 4G-netwerken van vandaag", aldus Eric Xu, CEO van Huawei. "We zijn van plan minimaal 600 miljoen dollar te investeren tot 2018."

Dat gaat dan vooral om onderzoek en innovatie op het gebied van 5G. De daadwerkelijke productiekosten van onderdelen voor het nieuwe netwerk vallen niet onder de 600 miljoen dollar.

Samsung is ook al bezig met het testen van 5G. Het bedrijf behaalde tijdens een test al een snelheid van 1 Gbps. Kroes reserveerde al 50 miljoen euro voor de ontwikkeling van het snellere mobiele internet.

Volgens Xu zijn er nog wel een aantal problemen rond 5G die eerst moeten worden opgelost. Zo zou er nog niet voldoende bandbreedte beschikbaar zijn in veel markten en zijn er nog technologische uitdagingen. De huidige netwerken kunnen snelheden van 10 Gbps helemaal niet aan. 

Hoe-ah-wie? Alles over de Chinese smartphonefabrikant Huawei