De digitale valuta bitcoin is een maand tijd bijna verdubbeld en staat nu op een recordwaarde van ruim 240 dollar.

Volgens Coindesk.com ligt de waarde zelfs nog iets hoger dan de officiële Bitcoin Price Index aangeeft. Wisseldienst Mt. Gox wordt namelijk niet meegerekend, maar overziet wel 24 procent van alle handel in bitcoins wereldwijd.

Dinsdag werd bij Mt. Gox voor één bitcoin 267 dollar betaald. Hoe dan ook gaat het om een recordwaarde. In april werd het vorige hoogtepunt bereikt. Officieel was dat 230 dollar waar de teller dinsdagnacht op 244 dollar stopte.

Vorige maand werd de online zwarte markt Silk Road nog gesloten door de FBI en werd voor 20 miljoen dollar aan bitcoins in beslag genomen. Direct daarna kelderde de waarde, maar in een maand tijd is die waarde bijna verdubbeld.

Een directe verklaring is moeilijk te geven, maar bitcoin komt steeds vaker in het nieuws. Zo is er in Canada een pinautomaat waar bitcoins kunnen worden opgenomen en liet Thuisbezorgd.nl dinsdag weten ook bitcoins te accepteren.

Ook het verhaal van een Noorse student die in vier jaar een investering van 18,50 euro in bitcoins wist om te zetten in 615.000 euro, heeft mogelijk geholpen.

Lees meer over het succesverhaal van de Noorse student

Wat zijn bitcoins, hoe kom je eraan en wat kan je ermee?