Het gaat goed met Windows Phone. Het besturingssysteem heeft wereldwijd een marktaandeel van 4 procent en staat in negentien landen op de tweede plek.

Dat laat onderzoeksbureau Canalys weten.

Hoewel Microsoft met 4 procent marktaandeel voor Windows Phone nog ver is verwijderd van concurrenten Android en iOS, groeide het aantal verscheepte Windows Phones in een jaar tijd met 185 procent.

Het ging in het derde kwartaal van 2013 om 9,2 miljoen exemplaren. Het overgrote deel is afkomstig van Nokia, zo'n 8,8 miljoen.

Tweede

Windows Phone is nu het tweede mobiele besturingssysteem in negentien landen, aldus Canalys. In maart stelde Microsoft zelf dat het in zeven landen groter was dan iOS van Apple. Bijna in alle landen is Android marktleider.

Inmiddels zou Windows Phone een marktaandeel hebben van 39 procent in Finland, 16 procent in Vietnam, 15 procent in Italië, 11 procent in Thailand, 11 procent in Turkije en 8 procent in Rusland. Nokia maakte eerder al bekend dat het marktaandeel vooral groeit dankzij goedkopere toestellen zoals de Lumia 520.

Volgens Canalys is de smartphonemarkt in het derde kwartaal gegroeid met 44 procent. Inmiddels gaat het om ruim 250 miljoen toestellen. Samsung is goed voor 34 procent, Apple voor 15 procent. Huawei, Lenovo en LG maken de top vijf compleet. Ongeveer een vijfde van de verscheepte smartphone heeft een scherm van 5 inch of groter.

Lees alles over de meest recente update van Windows Phone

Bekijk onze review van de betaalbare Lumia 520 en 720