Samsung komt in 2015 met apparaten met een opvouwbaar scherm. Het bedrijf belooft bovendien verbeteringen aan smartwatch Galaxy Gear en blijft geloven in de high-end smartphonemarkt.

Dat stelden topmannen van Samsung tijdens de eerste bijeenkomst voor analisten in acht jaar.

Mede-CEO Kwon Oh Hyun stelt dat consumenten in 2015 de eerste toestellen met opvouwbare schermen in handen zullen hebben. Deze schermen kunnen volgens hem worden toegepast in telefoons en tablets, maar ook in draagbare gadgets zoals smartwatches en smartglasses.

Samsung bracht dit jaar al de smartwatch Galaxy Gear uit die vrij negatief werd ontvangen. OH Hyun stelt dan dat er "ruimte voor verbetering" is bij de Gear.

Galaxy S en Note

JK Shin, hoofd van de mobiele tak van het bedrijf, liet aan de analisten weten dat de high-end smartphonemarkt mogelijk sneller zal groeien dan verwacht. Dat is een reactie op berichten dat deze markt verzadigd is en stagneert.

Samsung zou de komende jaren en nu al steeds meer afhankelijk worden van goedkopere toestellen, waar over het algemeen minder winst op wordt gemaakt. Shin spreekt dat dus tegen. 

Hij verwacht dat Samsung dit jaar honderd miljoen exemplaren van de Galaxy S- en Galaxy Note-serie zal verkopen. Bovendien moeten er dit jaar veertig tot 42 miljoen Samsung-tables worden verkocht.

Voor het eind van het jaar zal het Zuid-Koreaanse bedrijf veertien miljard dollar uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Dat was in 2010 nog 'slechts' acht miljoen dollar. Samsung boekte in het afgelopen kwartaal een recordwinst van omgerekend 5,6 miljard euro.

Overnames

Samsung gaat ondanks de positieve worden van Shin toch op zoek naar nieuwe groeimarkten. Het belooft zich meer te richten op overnames. De Zuid-Koreaanse technologiegigant spendeerde sinds 2010 zo'n 1 miljard dollar aan investeringen in veertien bedrijven.

Vanaf nu zal er nog meer geld worden uitgegeven. "We zullen onze overnamestrategie uitbreiden naar meer dan een paar opties om zo kansen te krijgen in verschillende velden", aldus CFO Lee Sang Hoon tegenover de analisten. Welke gebieden dit zullen zijn, is niet bekend.

Bekijk concepten van opvouwbare gadgets die Samsung wil maken

Lees onze review van de Galaxy Gear