Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Apple

Apple ontvangt relatief weinig dataverzoeken van Nederland

De Nederlandse regering heeft relatief weinig dataverzoeken bij Apple ingediend, in tegenstelling tot onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.
Door NU.nl/Daniël Verlaan

Dat blijkt uit een rapport dat door Apple is uitgebracht. Het rapport is een vervolg op de oproep van enkele grote techbedrijven om meer openheid rondom dataverzoeken te geven, en laat de informatie zien die Apple legaal mag delen.

Eerder ondertekenden onder andere Facebook, Google en Apple een brief waarin zij stellen dat technologiebedrijven alleen op dataverzoeken van overheidsinstanties ingaan wanneer die "specifiek en gericht" zijn.

Het rapport dat door Apple is uitgebracht, laat het aantal dataverzoeken in de periode van 1 januari tot 30 juni van 2013 zien. In totaal ontving Apple 61 dataverzoeken van de Nederlandse politie. Nederland dient hiermee relatief weinig verzoeken in, samen met Zweden (61), Portugal (17), Denemarken (55) en België (64).

Bij 66 procent van de Nederlandse aanvragen overhandigde Apple persoonlijke informatie. De dataverzoeken betroffen grotendeels informatie over apparaten, zoals het serienummer van een iPhone of iPad.

De Nederlandse politie diende ook vier aanvragen voor persoonlijke informatie van gebruikersaccounts in. Bij één verzoek overhandigde Apple dergelijke informatie.

Verenigde Staten

Duitsland verzocht het bedrijf uit Cupertino om van 2156 apparaten persoonlijke data te geven, bij Frankrijk is dit aantal 530 en bij het Verenigd Koninkrijk 1028. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten met 3542 verzoeken.

"Wij geloven dat onze klanten het recht hebben om te weten hoe hun persoonlijke informatie wordt behandeld, en we beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om hen te voorzien van de beste beveiliging van hun privacy", aldus Apple.


Lees meer over:

ApplePrivacyNSA

Aanbevolen artikelen