Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou Google en Yahoo in het geheim hebben afgetapt. De NSA ontkent dat, Amerikaanse krant The Washington Post komt nu met meer bewijs.

Het was vorige week ook al The Washington Post die de NSA ervan beschuldigde in het geheim op grote schaal data van Google en Yahoo af te tappen.

De NSA zou dat doen door de glasvezelkabels die tussen de datacentra van Google en Yahoo lopen af te tappen. Hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper noemde de aantijgingen eerder onjuist, The Washington Post komt nu met aanvullend bewijs. De krant heeft documenten in handen die de NSA via zijn taps bemachtigd zou hebben.

Taps

Britse inlichtingendienst GCHQ zou in samenwerking met de NSA op Brits grondgebied data aftappen van de gesloten glasvezelkabels die Google en Yahoo gebruiken om hun verschillende datacentra te verbinden.

De documenten die de krant in handen heeft tonen volgens experts een formattering die alleen door interne Google-apparatuur gebruikt wordt. Dergelijke documenten zouden door Google nooit geopenbaard zijn en niet op het open internet te vinden zijn, enkel in de datacentra van het bedrijf.

Ook zou de NSA informatie bezitten over de manier waarop Google zijn interne communicatie versleutelt. Google gebruikt zijn eigen Gaia-programma voor versleuteling van verkeer, ook de informatie rond Gaia is nooit door Google geopenbaard.

Omzeilen

Daarnaast zou de NSA een document hebben dat uitlegt hoe de interne beveiliging van Yahoo te omzeilen is. Het bedrijf verpakt informatie die het intern verzendt middels zijn eigen NArchive-systeem, dat enkel binnen Yahoo wordt gebruikt.

De krant zegt niet precies te weten hoe de NSA aan de informatie komt. "Wel weten we dat ze het onderscheppen vanuit de privé-clouds van Google en Yahoo, aangezien sommige informatie die NSA en GCHG verzamelt nergens anders te vinden is."

Google, Yahoo, de NSA en GCHQ hebben allemaal nog niet op de berichtgeving van The Washington Post gereageerd. 

Vorige week meldde The Guardian op basis van documenten van Edward Snowden dat GCHQ de AIVD en andere Europese geheime diensten geadviseerd zou hebben over hoe data uit glasvezelkabels technisch en juridisch gezien het beste afgetapt kan worden.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken