De meerderheid van de Android-toestellen gebruikt nu Android 4.1 of hoger. Voor het eerst ligt het aandeel van Jelly Bean daarmee boven de 50 procent.

Versies 4.1, 4.2 en 4.3 van Android staan op in totaal 52,1 procent van de Android-toestellen, maakte Google aan ontwikkelaars bekend. De nieuwste versie 4.4 Kitkat kwam deze week uit.

Android Gingerbread, versie 2.3.3 tot en met 2.3.7, staat op 26,3 procent van de Android-telefoons en is daarmee nog steeds de op één na populairste versie van Android.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Android. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Gingerbread staat echter op veel oudere Android-toestellen, die niet geschikt zijn voor een update naar een nieuwere versie van Android. Het aandeel van Gingerbread daalt daarom steeds in de statistieken.

Nieuwe versies van Android worden in de regel niet erg snel door gebruikers geïnstalleerd, hoofdzakelijk omdat het gros van de fabrikanten van Android-toestellen updates afzonderlijk van elkaar verspreiden. 

iOS, dat alleen door Apple wordt verspreid, staat nog geen anderhalve maand na de lancering op ruim 64 procent van de iPhones, iPads en iPods.

Bekijk alle Android-cijfers

Wat is er allemaal nieuw in Android 4.4 Kitkat?