Google heeft donderdag de Nexus 5 en Android 4.4 Kitkat aangekondigd. De nieuwe Android-versie wil het besturingssysteem meer stroomlijnen en breder beschikbaar maken.

Google en LG Nederland melden dat de Nexus 5 per direct in Nederland verkrijgbaar is voor een adviesprijs van 399 euro.

Het toestel is voorzien van een 4,95 inch-scherm met een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels en Gorilla Glass 3. Verder beschikt de smartphone over een Qualcomm Snapdragon 800-chip met een 2,2 GHz quadcore-processor, 2 GB aan werkgeheugen en 16 GB aan opslagruimte.

Ook is er een 8 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie aanwezig.

Bekijk meer specificaties en foto's van de Nexus 5

Android 4.4

De belangrijkste optimalisatie die de internetgigant met Android 4.4 Kitkat doortvoert, is het verbeterde geheugenverbruik. Android en de apps gaat zorgvuldiger om met werkgeheugen waardoor ook goedkopere toestellen met minder krachtige hardware Android vloeiend kunnen blijven draaien.

De interface is op de schop genomen. De notificatiebalk en balk met touchscreen-knoppen zijn doorzichtig waardoor de wallpaper het gehele scherm inneemt. De tekst in de notificatiebalk wordt wit in plaats van blauw en oogt hierdoor simplistischer. 

Verder is de telefoon-app voorzien van meer functies en fungeert de Hangouts-app als universele verzamelplaats voor berichten.

Google Now

Google Now wordt beter in Android 4.4 geïntegreerd en krijgt een prominente plek in het homescreen en app-overzicht. De functie kan worden geactiveerd door het commando 'OK Google' uit te spreken. Het toestel herkent automatisch het spraakcommando, waarna Google Now wordt geopend. Hiermee luistert Android 4.4 altijd naar de commando's van de gebruiker, een functie waar ook de Moto X over beschikt.

Googles slimme zoekassistent kan in Android 4.4 bij specifieke spraakcommando's ook relevante apps openen.

Wat is er allemaal nieuw in Android 4.4 Kitkat?