Vliegtuigpassagiers moeten nog voor het eind van het jaar hun elektronica van gate tot gate kunnen gebruiken. Nu is dat alleen toegestaan boven een bepaalde hoogte.

Dat maakt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) donderdag bekend.

Na onderzoek is gebleken dat het niet gevaarlijk is om elektronica als smartphones, tablets, laptops en e-readers te gebruiken tijdens het opstijgen en landen. Nu mogen deze gadgets alleen boven de 10.000 voet (ruim drie kilometer) worden gebruikt.

"Vanwege verschillen bij luchtvaartmaatschappijen zal het invoeren verschillende per maatschappij", aldus de FAA in een verklaring. "We verwachten dat veel aanbieders al voor het eind van het jaar hun passagiers zullen toestaan elektronica van gate tot gate te gebruiken."

Smartphones moeten wel in vliegtuigmodus worden geplaatst, maar het is bijvoorbeeld mogelijk op een e-reader een boek te lezen of via een telefoon of tablet een video te bekijken. Het voeren van spraakgesprekken, of dit nu via een aangeboden wifi-verbinding gebeurt, blijft verboden.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta laat weten al een plan ter goedkeuring te hebben ingediend bij de FAA. Mogelijk kunnen passagiers vrijdag 1 november al langer hun elektronica gebruiken. KLM heeft kennis genomen van de gewijzigde regels en bestudeert die momenteel.

Het is niet duidelijk of de regels van de FAA gelden voor alle vluchten die opstijgen en landen in de Verenigde Staten of alleen voor vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Hoeveel mensen vergeten hun apparaten uit te zetten tijdens een vlucht?