Sony is bij de lancering van de Playstation 4 minder 'arrogant' dan toen de Playstation 3 uitkwam. "We schoten te ver door vanwege het succes van de Playstation 2."

Dat zegt Jim Ryan, CEO van Sony Computer Entertainment Europe, in een interview met NUtech.

Sony stelde dat de nieuwe generatie spelcomputers pas begon met de lancering van de Playstation 3. Die houding komt wat Ryan betreft niet bij de Playstation 4 terug.

"Ik hoop van niet. Ik denk dat we een beetje te ver doorgeschoten zijn vanwege het succes van de Playstation 2", aldus Ryan.

"Ik zou het geen arrogantie noemen, maar we hadden wel iets te veel zelfvertrouwen. We hebben veel lessen geleerd van de PS3. Ik denk dat we een meer ingetogen organisatie zijn geworden en dat is een positieve ontwikkeling geweest."

Verkoop

Desalniettemin heeft Sony geen draaiboek liggen voor wanneer de Playstation 4 niet door blijft verkopen nadat de eerste lichtingen eenmaal zijn verscheept.

Sony heeft er volgens Ryan alle vertrouwen in dat zijn nieuwe spelcomputer ook in het volgende fiscale jaar goed blijft verkopen. Voor dit fiscale jaar, dat eind maart 2014 eindigt, verwacht het bedrijf 5 miljoen exemplaren verscheept te hebben.

"Mocht het gebeuren dat de verkopen afnemen, dan ondernemen we gepaste actie. Maar we hebben erg veel vertrouwen in de waardepropositie die we aanbieden en in de games die eraan komen dit jaar en volgend jaar, dus dat komt wel goed”, aldus Ryan.

Voorbestellingen

Voor de PS4 zijn volgens Sony’s laatste officiële communicatie al meer dan 1 miljoen voorbestellingen geplaatst. Ryan stelt dat dit aantal inmiddels stukken hoger ligt, maar noemt geen exacte cijfers.

Microsofts concurrerende nieuwe spelcomputer, de Xbox One, lanceert in de Benelux pas in de loop van volgend jaar. Volgens Ryan gaat Sony er daarom alles aan doen om een zo groot mogelijke voorsprong op te bouwen. Hij wilde echter niet bevestigen of het bedrijf extra PS4-exemplaren beschikbaar gaat stellen voor Nederland wanneer de Xbox One in 2014 verschijnt. 

Lees het totale interview met Sony

Bekijk onze hands-on met de Playstation 4

Lees over onze eerste ervaring met de Xbox One