Elke dag trekt de Nederlandse politie zo'n 200 dreigtweets na. 

Bijna elke dag leidt dat wel tot het oppakken of waarschuwen van een Nederlandse twitteraar, stelt plaatsvervangend politiechef Martine Vis van de Politie Rotterdam donderdag in de Volkskrant.

In totaal worden volgens Vis zo'n 35.000 bedreigingen per dag geüit door Nederlandse Twitter-gebruikers. Alleen de ernstigste gevallen, waar expliciet met geweld wordt gedreigd, worden door de politie uitgebreid gecontroleerd.

De politie heeft 40 agenten die dag en nacht sociale media in de gaten houden. Zij zijn gespecialiseerd in het ontcijferen van straattaal, stelt de krant.

Envelop

Actualiteiten kunnen volgens de politie aanleiding zijn voor bedreigingen op Twitter. Zo houden politie-agenten tweets over het Libor-schandaal bij de Rabobank in de gaten.

"Vroeger moest je een envelop kopen, een brief schrijven en hem posten. Nu tik je wat woorden en bedreig je iemand. Dat is erg gemakkelijk en gebeurt dus ook veel", zegt Vis.

In september moest een V&D in het centrum van Haarlem sluiten nadat er dreigtweets op internet waren verschenen. Daarvoor werden meerdere verdachten opgepakt.