De volgende versie van Android, die Kitkat zal heten, wordt beter geschikt voor goedkope telefoons en draagbare technologieën als smartwatches.

Dat schrijft voormalig Wall Street Journal-verslaggever Amir Efrati op zijn blog.

Android Kitkat (4.4) zou beter omgaan met het werkgeheugen van telefoons. Daardoor zouden applicaties ook goed moeten werken op telefoons met minder dan 1 GB werkgeheugen.

De vernieuwing zou er ook voor moeten zorgen dat meer telefoons op de laatste versie van Android draaien. Veel telefoons draaien op verouderde versies van Android, deels omdat nieuwere versies beter geschikt waren voor modernere telefoons.

Draagbaar

Android Kitkat zou zich voorbereiden op de opkomst van draagbare gadgets als smartwatches door ondersteuning voor nieuwe sensoren in te bouwen. 

Zo zouden nu speciale stappentellers worden herkend. Voorheen gebruikten apps die stappen van gebruikers tellen nog de versnellingsmeter die in veel telefoons zit.

Met de nieuwe sensors zou Google kunnen meten waar mensen heen zijn gelopen, ook als er even geen GPS- of wifi-bereik is.

Er gaan al enige tijd geruchten over een smartwatch van Google zelf. Volgens een recent bericht in de Wall Street Journal is dat apparaat bijna af en verschijnt het volgend jaar.

Infrarood

Andere veranderingen in Android zouden het mogelijk maken om betaalkaarten te 'emuleren', zodat de telefoon als betalingsmiddel kan worden gebruikt.

Ook zou ondersteuning voor infraroodsignalen worden toegevoegd, zodat een smartphone of tablet kan worden gebruikt als afstandsbediening voor een tv. Apparaten van Samsung en HTC kunnen dat al, omdat die fabrikanten hier zelf al ondersteuning voor inbouwden in Android.

Het is nog niet precies duidelijk wanneer Android Kitkat zal worden gepresenteerd. Een aankondiging wordt in de komende dagen verwacht. Dan verschijnt naar verwachting ook de Nexus 5 van LG en Google.

Bekijk gelekte screenshots van Android Kitkat