Ondanks tegenvallende kwartaalcijfers blijft Apple koploper op de tabletmarkt.

Apple leverde in totaal 14,24 miljoen iPads in het derde kwartaal, waaronder zowel de iPad Mini als de grotere versie van de tablet worden gerekend. 

Het bedrijf heeft daarmee een marktaandeel van 29,7 procent, meldt marktonderzoeker IHS. Dat is lager dan in het vorige kwartaal, toen er 14,62 miljoen iPads werden geleverd en het bedrijf een marktaandeel van 33,5 procent had. 

Samsung

Desondanks blijft Apple de grootste leverancier van tablets. Samsung, de nummer twee, had met 10,7 miljoen tablets een marktaandeel van 22,2 procent. Het afgelopen jaar heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn marktaandeel met 8,1 procentpunt verhoogd, terwijl het aandeel van Apple afnam met 12,7 procentpunt gedurende dezelfde periode.

IHS wijdt de afname aan de prijs van de iPad, dat voor ongeveer 450 euro de toontbank overgaat. Veel Android-tablets worden voor minder dan de helft van dat bedrag verkocht.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IHS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Goedkoop

Volgens IHS worden de goedkopere Android-tablets echter veel sneller kapot en worden ze vaker teruggezonden.

Hoewel de iPad te maken heeft met een krimpende afname, weet Apple wel een langere levensduur te handhaven, meldt de marktonderzoeker. Dat gegeven is met name van belang voor ontwikkelaars, omdat het aangeeft hoeveel tablets er daadwerkelijk in gebruik zijn. 

Ook heeft de nieuwe productcyclus invloed op de kwartaalcijfers. In 2012 bracht Apple in zowel de lente als in de herfst tablets uit. In 2013 werd er alleen in de herfst een nieuwe tablet uitgebracht, waardoor de verkoop wat tegenviel in het derde kwartaal, aldus IHS. 

Ondanks de recente afname, voorziet het onderzoeksbureau de komende jaren weinig problemen voor Apple, met name voor de meer geavanceerde gebruikers die hun tablet voor meer gebruiken dan alleen surfen en e-mail bekijken.

Review: iPad Air is indrukwekkend dun en licht