Nintendo heeft de verkoop van de Wii U in het tweede fiscale kwartaal van het bedrijf zien verdubbelen tot 300.000 exemplaren. In Europa zijn in het afgelopen half jaar echter nagenoeg geen exemplaren verkocht.

Dat heeft Nintendo bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal dat bij Nintendo loopt van juli tot en met september.

In het afgelopen kwartaal noteerde Nintendo -20.000 Wii U-exemplaren in de categorie 'other' waar Europa de belangrijkste regio van is. Vorig kwartaal zouden er daar 10.000 Wii U's verkocht zijn. 

Dat komt uit op -10.000 verkochte consoles in het afgelopen half jaar. Hoe dat precies zit, kan Nintendo Benelux niet aangeven. Mogelijk heeft Nintendo niet-verkochte Wii U-exemplaren terug moeten nemen. Duidelijk is dat de console in Europa niet aanslaat.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Nintendo. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Wereldwijd ging het dus iets beter, maar ondanks de stijging van 160.000 exemplaren in het vorige kwartaal naar 300.000 nu, blijft de verkoop van de Wii U een negatieve invloed hebben op de inkomsten van het bedrijf. Het totaal aantal verkochte Wii U-consoles komt wereldwijd op 3,91 miljoen.

Het grootste gedeelte daarvan, 3,06 miljoen, werden in het eerste kwartaal dat de Wii U beschikbaar was verkocht. De verkoopcijfers zijn sindsdien ingestort. Nintendo verwacht voor april 2014 in totaal 9 miljoen Wii U-systemen te verkopen.

In het vorige kwartaal gingen er nog meer exemplaren van de oude Wii over de toonbank dan van de nieuwe Wii U. Dat is nu niet meer het geval. Er werden nog 260.000 Wii's verkocht. Daarmee lijkt de verkoop van die console inmiddels aan zijn einde. 

Op het hoogtepunt in 2009 gingen er 11,3 miljoen Wii's per kwartaal over de toonbank.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Nintendo. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen