Lenovo heeft woensdag twee tablets gepresenteerd die door een speciale standaard in verschillende houdingen bruikbaar zijn.

De Yoga Tablet verschijnt in varianten van 8 en 10 inch, die respectievelijk 229 en 299 euro zullen kosten.

De apparaten hebben aan de onderkant een ronde balk die met één hand kan worden vastgehouden. Dat is volgens Lenovo comfortabeler dan de manier waarop andere tablets moeten worden vastgegrepen.

De balk kan worden gedraaid om een standaard tevoorschijn te laten komen. Zo kan het apparaat worden neergezet om bijvoorbeeld een film te kijken. Ook kan de tablet horizontaal op de standaard leunen, bijvoorbeeld om erop te typen.

In de standaard zit ook de batterij verwerkt. Volgens Lenovo zorgt deze voor een accuduur van tot wel 18 uur op één lading. Omdat de batterij niet achter het scherm zit, moet dit deel van het apparaat dunner zijn dan bij de concurrentie.

Belangrijk

Gianfranco Lanci, hoofd Europa van Lenovo, noemde de Yoga-tablet “de belangrijkste aankondiging van Lenovo van het jaar”.

Directeur Noord-Europa David McQuarrie stelde tijdens de presentatie in Milaan tegenover NUtech dat Lenovo met de Yoga Tablet zijn aanwezigheid op de Europese tabletmarkt wil versterken.

Het apparaat is “de komende dagen” in Nederland beschikbaar, stelde hij.

Specificaties

Qua specificaties valt de Yoga Tablet in de middenklasse. Zowel de 8 inch als 10 inch-varianten hebben resoluties van 1280 bij 800 pixels. De processor is een quadcore Mediatek-model van 1,2 GHz.

De Yoga-tablets draaien op Android 4.2.2 en hebben camera’s van 5 en 1,6 megapixels. De 8 inch-versie weegt iets meer dan 400 gram, terwijl de 10 inch-versie net iets meer dan 600 gram weegt.

In de kleinere tablet zit een accu met een capaciteit van 6000 mAh. Het grotere model heeft een accu van 9000 mAh. Dat is groter dan de accu’s van concurrenten als de Galaxy Tab 3, met vergelijkbare specificaties.

Toetsenbord

Bij de Yoga Tablets zal ook een Bluetooth-toestenbord verkrijgbaar zijn, dat nog eens 99 euro kost. Het toetsenbord kan op het scherm worden geklikt en ontgrendeld met een magnetisch systeem het scherm.

Lenovo maakte woensdag ook bekend dat het acteur Ashton Kutcher heeft aangesteld als productontwikkelaar. De Punked-presentator, die eerder al investeerde in verschillende technologiebedrijven, wordt volgens Lenovo “diep geïntegreerd” in de organisatie.