Voor het eerst sinds de eerste versie in 2010 is het uiterlijk van de iPad fors aangepast. De nieuwe iPad Air is dunner, lichter en compacter. Kan Apple daarmee weer een jaar vooruit?

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech

De nieuwe iPad is 28 procent lichter dan zijn voorganger en dat verschil merk je direct als je de tablet vast hebt. De iPad Air is met 7,5 millimeter bovendien flink dunner geworden en Apple heeft de randen rond het scherm dunner gemaakt waardoor de Air ook minder breed is.

Al deze veranderingen maken de iPad handzamer. Hij is fijner bij het gebruik op de bank en bijvoorbeeld in bed. Het is aan de buitenkant de grootste verandering aan de iPad sinds 2010 en dat maakt de tablet zo veel comfortabeler.

De behuizing blijft van dezelfde uitstekende kwaliteit en vooral daarmee onderscheidt Apple zich nog steeds. Het aluminium biedt bij tablets een nog groter verschil met plastic dan bij telefoons, vanwege het grotere oppervlak. Ook de afwerking is bij de Air uitstekend.

Sneller

Net als de iPhone 5S (review) heeft Apple de iPad Air uitgerust met een A7-processor met een 64 bit-architectuur, vergelijkbaar met het ontwerp van pc-chips. Dat levert meer rekenkracht en betere grafische prestaties op.

De nieuwe chip blijft voorlopig gericht op de toekomst. Bij dagelijks gebruik is er geen verschil tussen de iPad 4 en Air. iOS 7 draait soepel, apps starten snel op en websites laden ook goed. Zo nu en dan treedt er tijdens het laden van zware apps of games wel een versnelling op bij de iPad Air, maar het verschil is zeer beperkt.

Accuduur

De accuduur is in de iPad Air op papier gelijk gebleven op tien uur aan browsen via wifi of het bekijken van video vanuit iTunes. Dat haal je in de praktijk ook makkelijk. Bij het bekijken van films op 70 procent helderheid ging de Air zelfs ruim elf uur mee. Indrukwekkend voor zo'n dunne tablet.

De 5 megapixel-camera blijft ook onveranderd. De camera aan de voorzijde is zo aangepast dat in donkere ruimtes het beeld bij videobellen van betere kwaliteit is. Het verschil is klein, maar merkbaar.

Ook het scherm is niet geüpdatet. Met een resolutie van 2048 x 1536 pixels en de helderheid, kijkhoeken en kleurweergave van de vorige iPad hoeft Apple zich echter niet te schamen. Het behoort tot een van de beste op de markt.

De aangekondigde nieuwe Note 10.1 van Samsung heeft wel een hogere resolutie (2560 x 1600 pixels). Sommige 7 inch-tablets hebben bovendien 1920 x 1200 pixels. Dat levert meer pixels per inch en dus meer detail op.

iOS 7

Het is jammer dat Apple bij de grote verandering in iOS 7 niet gekozen heeft voor een specifieke tablet-versie. Het grote scherm wordt nog steeds niet volledig benut. Zo is het gebruiken van twee schermen naast elkaar niet mogelijk en ontbreken widget of een grote weergave van apps.

Ondanks deze uitgebleven veranderingen draait iOS 7 wel soepel, loopt het nooit vast en beschikt de iPad Air net als zijn voorgangers over enorm veel speciaal voor tablets gemaakte applicaties. Nog steeds veel meer dan bij de concurrentie.

Conclusie

In vergelijking met de iPad 4 is alleen de vorm en het gewicht van de Air een echte vooruitgang. Hoewel dat een groot verschil is, blijft echte innovatie achter. De verwachte vingerafdrukscanner is er niet en iOS biedt geen extra mogelijkheden voor tablets.

De iPad 4 was echter al een heel goede tablet en het gebrek aan grote interne veranderingen maakt van de Air dus geen slechte tablet. De dunne en lichte Air geeft veel concurrenten het nakijken qua accuduur, bouwkwaliteit en app-aanbod. De nieuwe iPad ligt vanaf vrijdag 1 november in de Nederlandse winkels vanaf 479 euro.

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech