Google heeft de ontwikkeling van een eigen smartwatch afgerond. De massaproductie van het product zou binnen enkele maanden al van start kunnen gaan.

Dat meldt het doorgaans betrouwbare the Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Er gaan al langer geruchten over een smartwatch van Google. Volgens de Amerikaanse zakenkrant is de ontwikkeling klaar en worden afrondende gesprekken gevoerd met fabrikanten. De massaproductie zou al binnen enkele maanden van start kunnen gaan.

Dat betekent dat de smartwatch begin 2014 in de winkels zou kunnen liggen. Een lanceringsdatum wordt echter niet door de bronnen genoemd. Ze stellen dat Google met de eigen smartwatch twee problemen van huidige slimme horloges heeft willen aanpakken: accuduur en functionaliteit.

Accu en functionaliteit

Hoelang de Google-smartwatch precies mee gaat op één accu is niet bekend, maar het bedrijf zou hard hebben gewerkt aan het beperken van het energieverbruik.

Qua functionaliteit hoopt Google zich te onderscheiden met Google Now. De digitale assistent van de zoekgigant is al beschikbaar op smartphones en tablets. Now geeft gebruikers aanbevelingen en voorspelt welke informatie hij of zij nodig heeft op basis van locatie, gebruik of handelingen.

Het horloge van Google zou kunnen communiceren met smartphones en bijvoorbeeld reisschema's uit het Gmail-account van een gebruiker kunnen halen.

Sony en Samsung hebben al smartwatches uitgebracht. Apple werkt volgens hardnekkige geruchten aan een iWatch met een buigbaar oled-scherm. Dat product zou pas eind 2014 verkrijgbaar zijn.

Bekijk onze review van de Sony Smartwatch 2 en Galaxy Gear

Wat weten we al van de iWatch?