Samsung heeft in het derde kwartaal zijn koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt weten te verstevigen.

Het bedrijf verkocht ruim 88 miljoen smartphones en was daarmee goed voor 35,2 procent van de wereldwijde smartphoneverkopen, zo blijkt uit een rapport van onderzoeksfirma Strategy Analytics

Apple behoudt zijn tweede positie op de ranglijst, met 13,4 procent van de markt. Dat is wel minder dan de 15,6 procent die het in het derde kwartaal van 2012 in handen had. De marktonderzoekers verwachten een betere prestatie in het vierde kwartaal, vanwege de lancering van de iPhone 5S en 5C.

Huawei betreedt voor het eerst de top drie, met 12,7 miljoen verkochte smartphones. Dat is goed voor iets meer dan 5 procent van de markt. Met name in China doet Huawei het goed, maar in de VS en Europa loopt het bedrijf nog achter op "de grote twee".

251 miljoen

LG en Lenovo staan op de vierde en vijfde plaats, met respectievelijk 4,8 en 4,3 procent van de wereldwijde smartphonemarkt. Met een jaarlijkse groei van 71 procent was LG de snelst groeiende smartphonefabrikant.

Die inhaalslag is grotendeels te verklaren door gestegen verkopen in Europa.

In totaal gingen in het derde kwartaal 251 miljoen smartphones over de toonbank. Dat is 45 procent meer dan een jaar eerder, stellen de onderzoekers.