Apple noemt de iPhone 5C zijn middenklasse-telefoon, met de iPhone 5S als high-end toestel en iPhone 4S als instapmodel.

De iPhone 5C werd voor de bekendmaking in geruchten regelmatig beschreven als budget-toestel, maar blijkt niet veel goedkoper dan de iPhone 5S. Zo kost de goedkoopste iPhone 5C 599 euro, de goedkoopste iPhone 5S kost 699 euro.

Volgens Apple CEO Tim Cook moet de iPhone 5C gezien worden als middenklasser. De iPhone 5S is het high-end Apple-toestel en de iPhone 4S het instaptoestel. Apple wil op alledrie die vlakken groeien, en zal de iPhone 4S als instapmodel blijven aanbieden. Dat zei Cook tijdens de onthulling van de verkoopcijfers van Apple over afgelopen kwartaal.

Ook sprak CEO Cook zijn verwachting over het aantal verkrijgbare iPads uit. Het zou niet duidelijk zijn of er met de feestdagen genoeg iPad Mini's met retinascherm beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen. Ook verwacht hij een sterke verkoopstart van de iPad Air.

China

Apple boekte 37,5 miljard dollar (27,2 miljard euro) omzet in het afgelopen kwartaal, 15 procent daarvan werd in China gemaakt. Dat is 24 procent meer dan afgelopen kwartaal, toen de cijfers tegenvielen ten opzichte van het kwartaal in het jaar ervoor. 

De omzet in China steeg daarmee met 6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Cook had geen duidelijke verklaring voor de omzetstijging in China, los van "we hebben er een prima kwartaal gedraaid". Wel liet Cook weten veel via zijn Apple Stores te verkopen en van plan te zijn er daar meer van in China te openen.

Gratis OS X

Ook maakte Apple bekend dat OS X, het besturingssysteem voor Macs, gratis blijft. Onlangs verscheen de nieuwste versie, Mavericks, voor het eerst als gratis update. De updates voor OS X worden in de toekomst betaald uit de omzet van Apple. Het bedrijf zegt 900 miljoen van zijn omzet te gebruiken voor de ontwikkeling van het gratis OS X.

Daarnaast begon Cook weer over "nieuwe productcategorieën", iets waar de CEO eerder dit jaar ook al twee keer over begon. Toen zei Cook dat er opwindende nieuwe producten in het eind van dit jaar zouden komen, en in de eerste helft van 2014. De presentaties voor 2013 zitten er voor Apple met de onthulling van nieuwe iPhones, iPads en Mac-computers op.

Daarnaast liet Apple nog weten afgelopen jaar vijftien overnames te hebben gedaan, gemiddeld een per twee of drie weken. De "strategische overnames" zijn onder andere een chipmaker en verschillende locatiediensten ter verbetering van Apple Maps.

Lees onze reviews van de iPhone 5S en Phone 5C

Wat is het verschil tussen de iPhone 5S en 5C?

Lees onze review van OS X Mavericks

Bekijk onze hands-on met de nieuwe iPads