Apple verkocht afgelopen kwartaal met ruim 33 miljoen exemplaren 26 procent meer iPhones dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal verkochte iPads bleef gelijk.

Dat meldt het bedrijf in de bekendmaking van de verkoopcijfers over het afgelopen kwartaal.

In totaal verkocht Apple de afgelopen drie maanden 33,8 miljoen iPhones, tegenover 26,9 miljoen iPhones in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Nog nooit verkocht Apple in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar zoveel iPhones. Het kwartaal loopt ongeveer over de maanden juli, augustus en september.

Het aantal verkochte iPads is met 14,1 miljoen ongeveer gelijk gebleven vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal verkochte Macs blijft dalen. Apple verkocht afgelopen kwartaal 4,6 miljoen Macs, vorig jaar waren dat er 4,9 miljoen in hetzelfde kwartaal. Wel zegt Apple 'sterke verkopen' van zijn Macbook Air te zien.

Omzet

Ook het aantal verkochte iPods is gedaald. Het afgleopen kwartaal gingen 3,5 miljoen iPods over de toonbank, vorig jaar waren dat er in hetzelfde kwartaal nog 5,35 miljoen.

Apple boekte over het afgelopen kwartaal een omzet van 37,5 miljard dollar (27,2 miljard euro), iets meer dan de 36 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.De winst ligt met 7,5 miljard dollar (5,4 miljard euro) echter fors lager dan de 8,2 miljard dollar die het bedrijf vorig jaar in hetzelfde kwartaal draaide. 

Daarmee valt de omzet hoger uit dan voorspeld. Ook sprak Apple een verwachting voor huidige kwartaal uit. Het bedrijf verwacht dan een omzet van tussen 55 en 58 miljard dollar.

Tijdens een vragenronde die na de bekendmaking van de cijfers volgde liet Apple onder andere weten de iPhone 5C als middenklasse-telefoon te zien, niet als budget-model. Lees meer nieuws dat Apple tijdens die vragenronde bekend maakte.

Lees onze reviews van de iPhone 5S en iPhone 5C

Bekijk onze hands-on met de nieuwe iPads die Apple vorige week aankondigde