Een Britse burger is opgepakt onder de verdenking van het hacken van computers in het beheer van onder andere het Amerikaanse leger en de NASA.

Dat meldt Reuters.

De Brit met de achternaam Love werd in Engeland gearresteerd na een Amerikaanse aanklacht. Volgens de aanklagers heeft Love duizenden Amerikaanse computers gehackt, waaronder die van Pentagon's Missile Defense Agency, het U.S. Army Corps of Engineers, NASA en de U.S. Environmental Protection Agency.

Love is 28 jaar oud en zou nog drie handlangers hebben, die zich in Australië en Zweden ophouden. De hackers zouden "projecten en de infrastructuur van de Amerikaanse overheid hebben willen verstoren", aldus de aanklagers. "Dergelijk gedrag is een gevaar voor voor Amerika", zegt de Amerikaanse advocaat Paul Fishman.

Het hacken van de computers begon al in oktober 2012 en duurde voort tot oktober 2013. Er werd personeelsdata buit gemaakt, maar ook informatie over militaire budgettten, offertes en het vernietigen van militaire complexen. Love en zijn mede-hackers zouden malware hebben geïnstalleerd op de computers, om later weer toegang te kunnen krijgen en informatie te stelen.

In 2012 werden 400.000 e-mailadressen buitgemaakt en in juli 2013 merkte Love tijdens een gesprek in een chatroom op dat het om erg gevoelige informatie ging, zo blijkt uit de aanklacht. Hoe Amerika de hand heeft weten te leggen op de chatsessies van Love is onduidelijk.

Love werd op 25 oktober opgepakt, maar is inmiddels al weer vrij op borgtocht, tot februari 2014. Of en wanneer Love wordt uitgeleverd aan Amerika is nog niet duidelijk