Een groot deel van de Nederlanders denkt dat de kans klein is dat ze te maken krijgen met de gevaren van het internet. Zij maken zich er daarom niet al te veel zorgen over en denken zich hiertegen toch niet te kunnen verweren. 

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gfk in opdracht van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De resultaten ervan zijn maandag naar de de Tweede Kamer gestuurd.

Veel Nederlanders weten niet hoe er misbruik van computers kan worden gemaakt en op welke manier ze zich hiertegen kunnen beschermen, terwijl ze zelf juist de risico's wel denken te kennen.

Burgers blijken ook onvoorzichtig. Zo laten ze minder vaak updates van beveiligingssoftware installeren dan dit bij bijvoorbeeld bedrijven gebeurt. Wachtwoorden zijn nog lang niet bij iedereen veilig genoeg en burgers openen nog regelmatig e-mails van onbekenden die mogelijk virussen bevatten.

Overheid

Ook bij de overheid en bedrijven (ook in vitale sectoren) blijkt dat medewerkers ten opzichte van vorig jaar minder vaak wachtwoorden voor ieder account gebruiken en minder vaak op eigen initiatief hun wachtwoorden periodiek wisselen.

Toch is er met name bij ambtenaren van de Rijksoverheid en bij medewerkers van bedrijven in vitale sectoren een hoge bewustheid van de internetgevaren. Zo zijn er steeds meer Rijksambtenaren die nooit bedrijfsgevoelige informatie delen via bijvoorbeeld e-mail, de cloud of een usb-stick.

Spionage

De overheid wil de komende jaren meer doen om spionage via internet tegen te gaan, staat in de nieuwe Nationale Cyber Security Strategie die minister Opstelten maandag heeft gepresenteerd

De inlichtingendiensten krijgen meer capaciteit om zich te weren tegen cyberdreigingen. Ook wordt meer aan bewustwording gedaan. "Daarnaast zal de overheid prioriteit geven aan de betere bescherming van de gegevens die burgers met de overheid delen en hen meer transparantie over dit beheer geven", zo staat in het stuk. 

Opstelten laat verder in kaart brengen welke digitale systemen van vitaal belang zijn, zodat deze extra kunnen worden beschermd. Zo wordt onderzocht of een apart ict-netwerk voor 'vitale processen' mogelijk en wenselijk is. Ook wordt gekeken naar een eigen, extra beveiligde 'cloud' voor de overheid. 

In het stuk wordt niet verwezen naar het schandaal rondom het onderscheppen van telefoon- en internetgegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA. "Diverse staten hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in cybercapaciteiten en beschikken daardoor over zeer geavanceerde mogelijkheden", wordt wel gesteld.