Facebook heeft een nieuwe manier gevonden om te herkennen welke gebruikers een liefdesrelatie met elkaar hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf.

Voor het onderzoek werd niet gekeken naar de directe connectie tussen twee gebruikers, maar naar indirecte links die de twee personen met elkaar verbinden.

De onderzoekers keken bijvoorbeeld naar de connecties in verschillende levensfases. Ook blijkt dat partners vaak tegelijkertijd aan nieuwe sociale groepen worden toegevoegd of andere overeenkomende activiteiten hebben.

Ook de connecties met gemeenschappelijke vrienden blijken belangrijk. Als persoon a en b veel gemeenschappelijke vrienden hebben uit verschillende onderdelen van hun leven, maar deze gemeenschappelijke vrienden zelf niet uitgebreid met elkaar verbonden zijn, is de kans groot de dat de eerste twee personen een relatie hebben.

In hoeveel van de gevallen de relatie juist werd geschat, is niet bekend.

Indirect

Door diverse indirecte connecties tussen gebruikers te analyseren, kan Facebook veel beter inschatten wie een liefdesrelatie of andere belangrijke band hebben. Die informatie kan worden gebruikt om bepaalde berichten prominenter weer te geven.

De nieuwe analyse zou ook inzicht geven in andere banden tussen personen zoals bijvoorbeeld familiebanden. "Als we beter weten welke mensen belangrijk zijn in jouw leven, is dat een grote kans om Facebook beter te maken", stelt Lars Backstrom, data-analist bij Facebook, tegenover Technology Review.

Facebook vraagt gebruikers ook veel directe informatie op te geven. Zo kan worden aangegeven met wie een gebruiker een relatie heeft of welke vrienden familieleden zijn. 

Vijf dingen die je moet weten over Facebook