Ondanks de felle kritiek op Microsofts besturingssysteem Windows RT, is Nokia tevreden met de ontwikkeling van het systeem in update 8.1.

Dat zei Nokia-CEO Stephen Elop deze week tijdens een gesprek met journalisten op de Nokia World-conferentie in Abu Dhabi. Nokia lanceerde daar de Lumia 2520, de eerste tablet van het bedrijf.

In tegenstelling tot de meeste andere tabletfabrikanten koos Nokia ervoor om Windows RT in plaats van de volledige versie van Windows 8 te installeren. Op RT kunnen geen desktopapps worden geïnstalleerd, maar moeten apps uit de Windows Store worden gedownload.

Elop zegt dat Nokia zich met de Lumia 2520 wil onderscheiden van andere tabletmakers door het apparaat te richten op mobiliteit. Windows RT-tablets kunnen een langere batterijduur hebben en lijken qua architectuur bovendien meer op de Lumia-telefoons van het bedrijf. 

"Het voelde als de juiste keuze om het bij onze andere producten te laten passen", zegt hij.

Te laat

Hoewel de Lumia 2520 pas de eerste tablet van Nokia is, vindt Elop niet dat zijn bedrijf te laat is met het betreden van de tabletmarkt. "Veel bedrijven hebben een of twee jaar geleden al weinig onderscheidende tablets uitgebracht, maar dat betekent niet dat ze succesvol zijn."

"Je moet de markt betreden met producten die belangrijk zijn, die unieke ervaringen bieden, die ergens voor staan. Dus we hebben dit moment gekozen om de Lumia 2520 te lanceren omdat we vinden dat we qua design, qua fotografie en qua gebruikservaring iets unieks te bieden hebben", stelt de CEO.

Hij denkt dat de Lumia 2520 zich daardoor ook genoeg onderscheidt van de Surface-tablets van Microsoft. Dat bedrijf nam Nokia onlangs over, al moet die transactie nog worden goedgekeurd door toezichthouders en aandeelhouders.

"Er zullen altijd veel verschillende tablets verkrijgbaar zijn en dat is geen probleem. Wij denken een aanpak te hebben gekozen waarmee we ons onderscheiden."

Elop sprak ook over zijn toekomst bij Microsoft en de toekomst van de smartphone-industrie. Lees het hele interview op NUtech.

Bekijk ook onze hands-on met de Lumia 2520