De zelfrijdende auto's van Google die sinds 2010 op de weg zijn, zouden inmiddels al soepeler en veiliger rijden dan professionele chauffeurs.

Dat zegt Chris Urmson, hoofd van het project zelfrijdende auto's volgens MIT Technology Review. Urmson baseert zich op de informatie die de zelfrijdende auto's van Google constant verzamelen.

Daaruit blijkt volgens de projectleider dat als een mens de auto bestuurt er veel harder geremd en geaccelereerd wordt. Ook behouden mensen veel minder goed de juiste afstand tot hun voorligger.

"We hebben veel minder vaak een bijna-botsing", zegt Urmson. "Onze auto's rijden nu soepeler en veiliger dan onze getrainde professionele chauffeurs."

De zelfrijdende auto's van Google mogen in Amerikaanse staten Californië en Nevada op de openbare weg worden getest, maar er moet altijd een bestuurder achter het stuur zitten om in te grijpen.

Chauffeurs

Voor die bestuurders en minder professionele chauffeurs die in de toekomst zelfrijdende auto's zouden gaan rijden heeft Google een dashboardsysteem ontwikkeld. Een scherm toont steeds wat de auto aan het doen is, zodat de chauffeur beter snapt wat er gebeurt als die zelf het stuur weer wil overnemen. "We hebben ons best gedaan de menselijke factor mee te laten tellen", aldus Urmson.

Google ziet ook voordelen in zijn systeem mocht het wel tot een ongeluk komen. Omdat de verschillende sensors en camera's de weg steeds in de gaten houden, kan de toedracht van een aanrijding tot in detail worden teruggekeken.

Ongelukken

Zo kon Google zien dat een aangereden zelfrijdende auto eerst soepel tot stilstand was gekomen, en daarna door een menselijke chauffeur werd geramd. Volgens Google worden onbetrouwbare getuigen van ongelukken op die manier buitenspel gezet.

Naast Google werken ook verschillende autofabrikanten aan zelfrijdende systemen. Google zou regelmatig contact met die fabrikanten hebben. Hoe Google zijn systeem precies op de markt wil brengen is nog niet duidelijk. Eerder ging het gerucht dat Google overwoog zelf auto's te gaan ontwikkelen.

De zelfrijdende auto is een project van Google X, het geheimzinnige onderzoekslab van Google.

Bekijk de 5 meest bizarre projecten van Google X

<a data-cke-saved-href="https://www.nu.nl/tag/Zelfrijdende%20auto" target="_blank" href="https://www.nu.nl/tag/Zelfrijdende%20auto" target="_blank" target="_blank" s"="">Lees meer over zelfrijdende auto's