De touchscreens van de iPhone 5S en 5C zouden aanrakingen niet erg accuraat registreren, wat onder meer sneller typefouten kan opleveren.

Dat meldt Fins precisie-meetbedrijf Optofidelity. Dat bedrijf vergeleek de precisie van de touchscreens van de iPhone 5S en iPhone 5C met de Samsung Galaxy S3.

Dat deed het bedrijf door een robot een raster van allemaal punten op het scherm aan te laten raken. Vervolgens worden de plekken die de robot daadwerkelijk aanraakte vergeleken met dat wat door de schermen is opgepikt.

De beide nieuwe iPhones doorstaan die test niet goed. Langs de randen en op de bovenste helft van het scherm werden de aanrakingen tijdens de test niet nauwkeurig geregistreerd. Alleen de onderste helft van beide schermen wist aanrakingen accuraat op te pikken.

Typen

De Samsung Galaxy S3 die ter vergelijking werd gebruikt heeft alleen langs de rand van het scherm problemen. De rest van het scherm wist dezelfde test een stuk beter te doorstaan.

Een verminderde precisie van touschreens kan zorgen voor onjuist geïnterpreteerde aanrakingen of typefouten. Op het gebied van typen op touchscreens voerde Optofidelity nog een test uit, ook daar was de Galaxy S3 weer veel accurater dan de nieuwe iPhones. Waarom het testbureau voor de vergelijking niet de nieuwere Galaxy S4 gebruikte, is niet duidelijk.

Bekijk een afbeelding van de test en zie de testrobot in actie

Lees onze reviews van de iPhone 5S en 5C