Amerikaanse opsporingsdienst FBI zou een bedrag van 20 miljoen aan bitcoins in beslag hebben genomen. De virtuele valuta zou eigendom zijn geweest van Ross Ulbricht, oprichter van opgerolde zwarte markt Silk Road.

De FBI zou een bedrag van 144.000 bitcoins in beslag hebben genomen, omgerekend zo'n 20 miljoen euro. Dat meldt een anonieme FBI-functionaris tegenover Forbes.

Het geld in de vorm van de virtuele valuta zou eigendom zijn geweest van Ross Ulbricht, die eerder deze maand werd opgepakt voor zijn vermeend leiderschap van online zwarte markt Silk Road.

Op die site konden bezoekers veelal illegale producten als drugs eenvoudig anoniem kopen. Op de site werd vaak in bitcoin afgerekend, een extra maatregel om opsporing te voorkomen.

Bitcoins

De vordering van de 144.000 bitcoins zou de grootste inbeslagname van de valuta tot nu toe zijn. De FBI zou nog meer bitcoin-voorraden op het spoor zijn die iets met Silk Road te maken zouden hebben.

Volgens Forbes gaat het om 111.000 bitcoins, goed voor zo'n 14,5 miljoen euro. Dat geld zou ook van Ulbricht zijn, maar de FBI heeft het vooralsnog niet ingenomen.

Het effect van de inbeslagname op de wisselkoers van bitcoins lijkt gering. Toen de FBI eerder deze maand bij het oprollen van Silk Road 3 miljoen euro aan bitcoins van Ulbricht vorderde, nam de wisselkoers een duik. Inmiddels zijn bitcoins meer waard dan voor die koersdaling eerder deze maand.

Ulbricht staat terecht voor onder andere grootschalige witwassing, samenzwering, hacken en de verkoop van drugs.

Wat was Silk Road? Lees vijf vragen over de online zwarte markt

Lees meer over virtuele valuta bitcoin