Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Drone octocopter onbemand vliegtuig

Brandweer wil vergunningloos drones inzetten

De brandweer in Nederland wil zo snel mogelijk weer vergunningvrij drones kunnen gebruiken. Dat is veiliger voor de brandweerlieden, die door drones bovendien sneller kunnen werken.
Door Novum

Dat zei brandweercommandant van Midden- en West-Brabant Diemer Kransen vrijdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

De inzet van lichte onbemande luchtvoertuigen zonder vergunning is sinds 1 juli verboden vanwege privacybezwaren. Brandweerlieden worden nu bepaalde gevaarlijke situaties ingestuurd om onderzoek te doen, terwijl dat veel beter en veiliger kan met drones die hier speciaal voor zijn aangeschaft. "Ik ben ervan overtuigd dat naarmate wij sneller op kunnen treden, de veiligheid vergroot wordt", zei Kransen.

Een door de brandweer aangeschafte drone van vijftigduizend euro staat nu ongebruikt in de kazerne. Om de drone te bedienen, is brandweerpersoneel opgeleid. "Hij vliegt niet, omdat wij niet mogen vliegen", aldus Kransen.

CDA-Kamerlid Sander de Rouw gaat Kamervragen stellen. "Het verbod moet van tafel en de brandweer moet hulp verlenen in plaats van vergunningen aanvragen."


Lees meer over:

Drones

Aanbevolen artikelen