Kabelaar UPC start maandag met de introductie van haar landelijke wifi-dienst. De dienst wordt in fases uitgerold, en zal dus niet direct voor iedereen beschikbaar zijn.

De uitrol zal in fases worden geïntroduceerd, te beginnen met de gemeente Zutphen, waar het kabelbedrijf de dienst al eerder testte. Als de uitrol in Zutphen goed verloopt zullen de provincies Flevoland en Friesland volgen. De dienst moet in de loop van 2014 voor UPC-klanten in heel Nederland beschikbaar zijn.

De dienst van UPC is geen landelijk wifi-netwerk; de kabelaar gaat klanten van routers inzetten om wifi-hotspots te creëren voor andere klanten. Op die manier kunnen bestaande UPC-klanten gratis gebruik maken van een internetverbinding als ze in de buurt zijn van de draadloze router van een andere UPC-klant. 

Veiligheid

Klanten hoeven zich geen zorgen te maken om de veiligheid van hun netwerk, zegt een woordvoerder van UPC tegenover NUtech: "Het gaat om twee aparte verbindingen, die niets met elkaar te maken hebben behalve dat ze uit hetzelfde kastje komen."

Ook zal het weinig invloed hebben op de snelheid van de internetverbinding, stelt het bedrijf. De 'gastverbindingen' hebben een maximale bandbreedte van 3 Mbit/s. Er kunnen maximaal vijf gasten tegelijkertijd gebruikmaken van de dienst.

Afmelden

Klanten kunnen zichzelf ook afmelden voor de dienst, maar dan kunnen zij zelf ook geen gebruik maken van de dienst.

De kabelaar laat weten niet van plan te zijn om een 'stedelijk' wifi-netwerk op te zetten, en richt zich vooralsnog alleen op internetverbindingen 'binnenshuis'.

Kabelbedrijf Ziggo begon eerder al met een soortgelijke dienst. Het bedrijf liet eerder deze maand weten dat er inmiddels een miljoen hotspots geactiveerd zijn.

Wat kan je met wifi-hotspots van Ziggo en UPC?