Samsung heeft zoals verwacht een recordwinst geboekt in het derde kwartaal van dit jaar. 

De Zuid-Koreaanse elektronicagigant verdiende 25 procent meer aan zijn apparaten dan in dezelfde periode vorig jaar: ruim 8 biljoen won (5,6 miljard euro), zo bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers.

Het bedrijf heeft de megawinst vooral te danken aan smartphones, die goed waren voor 66 procent van Samsungs winst. Ook op halfgeleiders, chips die voor computergeheugens worden gebruikt, maakte Samsung flink meer winst.

De prijs daarvan is fors gestegen doordat het aanbod kleiner is geworden als gevolg van brand bij de Chinese concurrent SK Hynix. De vraag naar geheugenchips voor smartphones en camera's blijft groeien volgens Samsung en de halfgeleider-divisie verwacht dan ook krappe voorraden van de geheugenchips.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers kwam naar voren dat Samsung veel verwacht van de Galaxy Note 3, terwijl er amper gesproken werd over de Galaxy Gear, Samsungs eerste smartwatch. De televisie-afdeling loopt nog steeds niet bijzonder goed. Samsung zou inzetten op 'premium' televisies om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Samsung is de grootste fabrikant van smartphones, televisies en geheugenchips ter wereld. De onderneming liet eerder deze maand al weten een recordwinst te verwachten. Volgens voorlopige cijfers zou de operationele winst uitkomen op 10,1 biljoen won (bijna 7 miljard euro). Dat getal blijkt nog iets hoger te liggen: 10,2 biljoen won.