De verkoop van de Surface is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen en de inkomsten door de tablet-verkopen zijn gegroeid naar 400 miljoen dollar.

Dat heeft Microsoft donderdag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van afgelopen juli liet Microsoft weten dat er 900 miljoen dollar moest worden afgeboekt op de Surface-tablet. De afgelopen maanden zijn de prijzen van de Surface-tablets meerdere keer verlaagd en konden studenten de apparaten met korting aanschaffen.

De softwaregigant heeft in het derde kwartaal van 2013 in totaal 5,3 miljard dollar winst geboekt. Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van vorig kwartaal. De totale inkomsten bedragen 18,53 miljard dollar. 

Enthousiasme

"De transformatie van onze apparaten en diensten vordert en we lanceren een breed scala aan boeiende producten en ervaringen die dit najaar voor zowel zakelijke klanten als consumenten beschikbaar komen", aldus Microsoft-directeur Steve Ballmer die volgend jaar met pensioen gaat.

"We zien ook veel enthousiasme rondom de Xbox One, Surface 2, Surface Pro 2 en het gehele spectrum van Windows 8.1- en Windows Phone-apparaten."

Zakelijk

Ondanks de stijging van de inkomsten door de Surface is de Windows OEM-omzet met 7 procent gedaald. De pc-markt heeft daarmee opnieuw geen stijging laten zien. Microsoft meldt dat de inkomsten binnen de Devices en Consumer-sectie met 4 procent is gegroeid naar 7,46 miljard dollar. 

Ook de reclame-inkomsten zijn flink gestegen: Microsoft rapporteert een groei van 47 procent door een stijging van de omzet per zoekopdracht en het totale zoekvolume.

De grootste winst wordt behaald door zakelijke klanten. De inkomsten door het bedrijfsleven groeide met 10 procent naar 11,2 miljard dollar. Onder andere Exchange, Lync en Sharepoint zorgden voor een groot gedeelte van de inkomsten.

Bekijk de nieuwe Surface 2-tablets

Lees onze review van de Surface Pro