Microsoft heeft bevestigd dat de ingebouwde Twitter-functie van Windows Phone kan leiden tot een onverwachte en zeer sterke stijging van het mobiel dataverbruik.

Dat meldt The Verge. Het probleem is ontstaan door een interne verandering bij Twitter waardoor Windows Phone-toestellen herhaaldelijk profielfoto's van Twitter-contactpersonen downloaden. Inmiddels hebben gebruikers al meer dan een week last van het probleem.

Uit testen van de technologiewebsite blijkt dat de officiële contacten-app, waarin de Twitter-feature is geïmplementeerd, binnen één week 300 MB met een mobiele verbinding en 3 GB met een wifi-verbinding heeft opgehaald. De plotselinge stijging van mobiel dataverbruik gebeurt ook als Windows Phone-bezitters de officiële contacten-app niet gebruiken.

Het blijft vooralsnog onduidelijk wanneer de bug is ontstaan. De grootte van het probleem is afhankelijk van het aantal Twitter-gebruikers in de contactenlijst. Daarnaast hebben velen een datalimiet die zonder medeweten van de Windows Phone-eigenaar wordt overschreden.

Het blijft vooralsnog onduidelijk of de problemen ook in Nederland voorkomen. De meeste Windows Phone-bezitters melden dat ze geen plotseling hoog dataverbruik waarnemen.

Oplossing

Microsoft werkt aan een oplossing voor de Twitter-bug. De softwaregigant heeft inmiddels veranderingen doorgevoerd binnen de synchronisatie-opties van Windows Phone. Hierdoor synchroniseren apparaten maar één keer per dag met Twitter. Dit is waarschijnlijk een tijdelijke oplossing.

Het is ook mogelijk om het betreffende Twitter-profiel van Windows Phone te verwijderen om het overmatig synchroniseren te stoppen. Windows Phone-gebruikers kunnen met de Data Sense-app hun dataverbruik in de gaten houden. Het is onbekend wanneer Microsoft de officiële update voor de bug uitrolt.