Onderzoekers hebben een batterij ontwikkeld die in enkele minuten kan opladen en weken mee kan op één lading.

De batterij is ontwikkeld door een supercondensator te maken van silicium met een coating van grafeen.

Een condensator kan elektrische lading opslaan en een supercondensator is een variant die heel veel energie kan opslaan en heel snel wordt opgeladen. Het nadeel is dat supercondensatoren heel groot moeten zijn om de energie lang te kunnen vasthouden.

De onderzoekers van the Vanderbilt University leggen in Nature uit dat ze door het gebruik van silicium het formaat van de batterij flink hebben kunnen beperken. Supercondensatoren worden nu gemaakt van koolstof. Silicium heeft als nadeel dat het sterk reageert op de chemicaliën van ionen die gebruikt worden om elektrische lading op te slaan. De coating van grafeen gaat die reactie tegen.

De batterijen hebben een energiedichtheid die tien tot veertig keer hoger is dan bij de accu's die nu te vinden zijn in consumentenproducten. Bovendien zijn de accu's resistenter tegen oxidatie en reductie.

Toepassing

Ook de kosten van de nieuwe supercondensatoren zouden een stuk lager zijn. De onderzoekers zoeken nu een manier om de accu's in het productieproces van consumentenproducten te krijgen. Op die manier zouden ze gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld telefoons.

Een van de eerste toepassingen zal echter zijn in zonnecellen. Door de supercondensatoren op de achterkant te bevestigen kan er veel meer energie uit de zon worden opgeslagen.

Tien tips om zelf de accuduur van je smartphone te verlengen