De Academische Jaarprijs 2013 is uitgereikt aan Vogel Het Uit, een project dat met behulp van een app vogels wil volgen en het gedrag wil registeren.

Dat heeft de jury woensdagavond bekendgemaakt. Judy Shamoun-Baranes en Camilla Dreef hebben met hun project namens de Universiteit van Amsterdam een eigen technologie ontwikkeld om met een mobiele app vogels te volgen.

"Wij onderzoeken het dagelijks leven van vogels en hoe zij overleven in een wereld die zo snel verandert", aldus Shamoun-Baranes. "Met een kleine gps-tracker die we op de rug van vogels plaatsen, meten wij precies waar vogels naartoe gaan. We zien enorme verschillen tussen vogels en onderzoeken waarom ze specifieke keuzes maken."

Door het winnen van de Academische Jaarprijs 2013 ontvangen Shamoun-Baranes en Dreef 100.000 euro om aan de ontwikkeling van Vogel Het Uit te besteden. "Met het geld willen we de app ontwikkelen en kunnen wij de informatie die we krijgen van de gps-trackers beschikbaar stellen, waarna iedereen onze vogels kan volgen."

App

De app laat alle gps-punten zien waar de vogels met een gps-tracker zijn geweest. Gebruikers van de app kunnen naar de locaties gaan om foto's of video's van de plekken te schieten en vervolgens te uploaden. De verwachting is dat de app in mei 2014 publiekelijk wordt uitgebracht.

De Academische Jaarprijs wordt uitgereikt aan de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Een vijfkoppige jury, onder leiding van voormalig Sociaal en Cultureel Planbureau-directeur Paul Schnabel, koos uit drie finalisten een winnaar.

Het project 'Tumoren kun je horen', waarbij foto-akoestisch borstonderzoek wordt gebruikt om een tumor te ontdekken, werd beloond met de NWQ Publieksprijs.

De 10 beste Nederlandse apps