De thuiskopieheffing die op 1 januari 2013 inging, wordt verlengd tot 1 januari 2016. De huidige heffing voor smartphones, tablets, laptops en pc's blijft gehandhaafd.

Dat blijkt uit een document van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

De thuiskopieheffing, die naast cd's en dvd's ook apparaten met digitale opslag belast als vergoeding voor auteurs en artiesten, blijft gehandhaafd tot 2016. E-readers blijven vooralsnog buiten schot, ondanks de sterke toename van opslagcapaciteit bij e-readers.

Op dit moment betalen consumenten drie cent extra voor een cd of dvd, terwijl er voor smartphones of tablets al snel vijf euro extra betaald moet worden. 

Thuiskopieheffing

Cd-r € 0,03
Dvd € 0,03
Externe hard disc (hdd) € 1,00
Audio-/videospeler ≤ 2 GB € 1,00
Audio-/videospeler > 2 GB € 2,00
Hdd-recorder/settopbox ≤ 160 GB € 2,50
Hdd-recorder/settopbox > 160 GB € 5,00
Telefoon met muziekspeler/smartphone < 16 GB € 2,50
Telefoon met muziekspeler/smartphone ≥ 16 GB € 5,00
Tablet ≤ 8 GB € 2,50
Tablet > 8 GB € 5,00
Pc/laptop € 5,00

Wat is de thuiskopieheffing?

De thuiskopieheffing is in het leven geroepen omdat het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal niet illegaal is in Nederland. Het downloaden van films en muziek wordt niet tegengegaan en muzikanten en filmmakers worden met de heffing gecompenseerd voor de gemiste omzet.

De thuiskopieheffing geldt dus zowel op cd's en dvd's waarop films en muziek gezet kan worden als op telefoons en pc's waarop de content kan worden bekeken of beluisterd. De heffing kreeg een hoop kritiek te verwerken, maar een downloadverbod is door de heffing wel van de baan.

Het Europees Hof kijkt nog wel naar de rechtmatigheid van het systeem. De advocaat-generaal van het Hof stelde in januari 2014 al dat een thuiskopieheffing illegaal downloaden in de hand werkt en het daarom in strijd is met de wet. Het Europees Hof neemt het advies vaak over, maar een officiële uitspraak volgt nog.

Wie moeten er betalen?

Bedrijven die producten naar Nederland halen, moeten de heffing betalen. Zogeheten importeurs maken de heffing dus over naar Stichting de Thuiskopie. Bijvoorbeeld providers als Vodafone of winkelketens als Mediamarkt importeren hun toestellen ook zelf en betalen dus ook een heffing.