Wikipedia onderzoekt honderden accounts die gebruikt zouden zijn voor het onrechtmatig veranderen van informatie op de site.

De mensen die de veranderingen op Wikipedia hebben doorgevoerd, zouden daarvoor via een onderneming zijn betaald door bedrijven die graag wat op hun Wikipedia-pagina veranderd zagen.

Personen of bedrijven over wie een Wikipedia-pagina bestaat, mogen niet die pagina's niet zelf aanpassen. Veranderingen of aanvullingen mogen alleen worden gedaan door experts of aan de hand van een bron.

De afgelopen tijd zouden er op Wikipedia echter zogenoemde "sokpoppen" actief zijn geweest, meldt de site. Die mensen zouden in opdracht van bedrijven tegen betaling producten of organisaties hebben gepromoot en daarmee de richtlijnen van Wikipedia hebben overtreden.

​Blokkeren

Wikipedia meldt dat er mogelijk honderden van dergelijke accounts actief zijn, inmiddels zijn er ruim 250 geblokkeerd. De open encyclopedie zegt de zaak hoog op te nemen, omdat dergelijke praktijken de betrouwbaarheid van de artikelen ondermijnen.

De site roept bedrijven die mensen betalen wijzigingen te maken op daarmee te stoppen. Wikipedia houdt de ongeoorloofde veranderingen en aanvullingen scherper in de gaten, en laat de komende weken meer weten over de manier van aanpak.

Volgens een onderzoek van begin dit jaar dragen steeds minder mensen bij aan Wikipedia. Sinds 2007 zou ongeveer een derde van de redacteuren zijn gestopt.