EU wil data Europeanen middels boetes beschermen

De EU wil een nieuwe wet voor de bescherming van data van Europeanen invoeren. Onder de wet worden Amerikaanse bedrijven die data van Europeanen zonder toestemming aan NSA, CIA of FBI geven beboet.

Momenteel is het zo dat Amerikaanse veiligheidsdiensten ongestraft en zonder dat Europese overheden dat weten data van Europeanen bij Amerikaanse internetbedrijven als Google en Yahoo kunnen opvragen. Een op handen zijnde Europese wet zou daar een stokje voor kunnen steken, meldt The New York Times.

Volgende week zou het Europees Parlement over een nieuwe databeschermingswet stemmen waar een zogenoemde anti-FISA-clausule in zit. FISA is de wet waarmee Amerikaanse veiligheidsdiensten in het geheim dataverzoeken bij Amerikaanse internetbedrijven over niet-Amerikaanse personen kunnen doen.

Goedkeuring

Als de wet wordt aangenomen moeten bedrijven dataverzoeken van de VS in de toekomst door Europa laten goedkeuren. Gebeurt dat niet kunnen de bedrijven die de data aan de VS overhandigen op boetes rekenen, zelfs wanneer die bedrijven geen Europese vestiging hebben.

Het betreffende wetsvoorstel was eerder geschrapt, maar is in het meest recente voorstel weer te vinden. Daarbij is het maximale boetebedrag dat door de EU opgelegd kan worden verhoogd van 2 naar 5 procent van de jaaromzet van het beboete bedrijf.

Lobbies

De EU zou volgens Duits Europees Parlementslid Jan Philipp Albrecht komende maandag of dinsdag over het voorstel stemmen. Dat zou echter vertraagd kunnen worden door Amerikaans ingrijpen of lobbies uit de tech-industrie, zegt een anonieme bron tegenover de New York Times.

Een vergelijkbaar wetsvoorstel werd twee jaar geleden succesvol gedwarsboomd door lobbies van de Amerikaanse overheid. De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over verregaande afluisterpraktijken van de NSA bliezen de voorstellen nieuw leven in.

Het wetsvoorstel waar de nieuwe regeling deel van uitmaakt wordt al twee jaar door de EU besproken. De wet moet een complete vervanging zijn voor de huidige wet databescherming die uit 1995 stamt.

Vijf dingen die je moet weten over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken

Lees meer over:
Tip de redactie