Review: LG zet met bijzondere G2 belangrijke stap

Met de G2 probeert LG zich te onderscheiden. Met het ontwerp en het feit dat de knoppen aan de achterkant in plaats van de zijkant zitten. Bouwt LG met de G2 aan een solide reputatie op de smartphonemarkt?

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech

De G2 is de opvolger van de Optimus G en Optimus G Pro. Qua ontwerp is echter het een en ander aangepast.

De randen rond het scherm zijn extreem dun waardoor de voorkant bijna helemaal uit scherm bestaat. De hoeken zijn bovendien meer afgerond en de achterkant bolt licht naar achteren. De achterkant is helaas gemaakt van glimmend plastic en is vingerafdrukgevoelig. Het goedkope gevoel strookt niet met de mooi afgewerkte voorkant en randen.

Bijzondere knoppen

De meest opvallende wijziging zijn de knoppen aan de achterkant. De volumeknoppen en aan/uit-knop zitten niet meer aan de zijkanten. Volgens LG is de achterkant logischer omdat de wijsvinger daar rust. De vingers rusten echter ook aan de zijkant en hoewel de besturing via de achterkant went, is het geen vooruitgang. Alleen tijdens bellen zijn de knoppen handig om het volume aan te passen.

Omdat de knoppen als de telefoon op een tafel ligt niet bereikbaar zijn, kan de G2 geactiveerd worden door twee keer op het scherm te tikken. Een intuïtieve besturing die erg beviel. Helaas werkte het niet altijd goed waardoor je soms meerdere keren moet tikken.

De eigen softwarelaag die LG over Android gooit, is wat kinderachtig en de icoontjes zijn niet altijd consistent qua uiterlijk. Wel is de toevoeging van Qslide Apps handig. Dat zijn kleine pop-ups zodat tegelijkertijd bijvoorbeeld de browser en rekenmachine kunnen worden gebruikt. Ook het toevoegen van widgets op het vergrendelscherm is handig.

Mooi scherm

Door de dunne randen blijft het formaat van de G2 met een 5,2 inch-scherm beperkt. Vergelijkbaar met de S4 met een 4,99 inch-scherm. Het full hd-scherm zelf is scherp en toont mooie kleuren en heeft uitstekend contrast. Ook de helderheid is toereikend. De witweergave is net niet zo goed als op de iPhone 5, maar beter dan bij de recente Galaxy-toestellen van Samsung.

Ook de snelheid is uitstekend. Met de nieuwe Snapdragon 800-processor van Qualcomm werkte de G2 soepel en snel. De telefoon had, zoals het hoort, nergens moeite mee. Opmerkelijk genoeg haperde de telefoon een paar keer tijdens lichte processor zoals het opstellen van een e-mail. Dat leek echter om een sporadische fout te gaan dan een structureel probleem.

Sterke accu

De accuduur pakte verrassend goed uit. De telefoon ging ondanks het grote, scherpe en heldere scherm bij zwaar gebruik zo'n vijftien uur mee. Bij normaal gebruik gaat de G2 gerust de hele dag mee en dat is niet standaard bij high end-toestellen.

De camera is minder indrukwekkend, maar absoluut niet slecht. Bij daglicht zijn de foto's gemaakt met de 13 megapixel-camera helder en scherp. Bovendien werkt de camera-app opvallend snel. In het donker gaat de kwaliteit echter achteruit en hoort de LG G2 niet meer bij de beste camera's. Bijkomend nadeel is dat de nachtstand niet voor merkbaar betere foto's zorgt.

Conclusie

Het ontwerp met de dunne bezel en mooi afgewerkte randen en hoeken is absoluut een vooruitgang. De achterkant heeft wel een goedkoop gevoel en de knoppen voegen weinig toe. Ook de software is geen reden om de G2 te kopen. Deze kleine minpunten worden echter ruimschoots gecompenseerd door het uitmuntende scherm, de verassende accuduur en prima snelheid.

Dat maakt de G2 een serieuze concurrent op de al drukke smartphonemarkt. Met een adviesprijs van 549 euro is LG de concurrentie bovendien te slim af.

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech

Lees meer over:
Tip de redactie