Samsung belooft Europese patentoorlog te staken

Samsung heeft beloofd om de komende vijf jaar geen Europese rechtszaken aan te spannen rondom standaard-essentiële patenten.

Door de stopzetting van rechtszaken rondom standaard-essentiële patenten kan Samsung een mogelijke boete van 18,3 miljard dollar ontlopen. De Europese Commissie is op dit moment bezig met een onderzoek naar mogelijke concurrentieverstoring door Samsung.

Samsung wordt al geruime tijd onderzocht door de Europese Commissie omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf standaard-essentiële patenten gebruikt om concurrenten aan te klagen. Samsung zou andere bedrijven geen eerlijke kans geven om licenties af te sluiten voor deze patenten die onder meer toezien op 3G-verbindingen.

Standaard-essentiële patenten zien toe op een techniek die breed wordt gebruikt in de markt. Andere partijen kunnen eigenlijk niet zonder deze techniek en dus is de patenthouder verplicht op een eerlijke wijze en onder redelijke voorwaarden licenties uit te geven. 

Het misbruik van dergelijke patenten wordt onder andere door de Europese Commissie tegengegaan om concurrentieverstoring te voorkomen. "Het afdwingen van patenten door een rechterlijk bevel is geheel legitiem", aldus Joaquín Almunia, vicepresident van de Europese Commissie. "Als patenten echter standaard-essentieel zijn, moet misbruik worden voorkomen zodat consumenten niet de dupe worden van de negatieve consequenties van deze zogeheten patentoorlogen."

Voorstel

Het voorstel van Samsung meldt dat het Zuid-Koreanse bedrijf voor vijf jaar geen concurrenten vanwege vermeend misbruik van standaard-essentiële patenten gaat aanklagen. Ook kunnen concurrenten een licentie op een standaard-essentiële patent van Samsung nemen.

Andere partijen krijgen een maand de tijd om op het voorstel van Samsung te reageren. Als deze periode is afgelopen, kan de Europese Commissie een besluit nemen dat Samsungs voorstel juridisch bindend maakt.

Lees meer over:
Tip de redactie