De digitale burgerrechtenbeweging EFF (Electronic Frontier Foundation) klaagt een patenthouder aan die makers van podcasts aanklaagt.

De Amerikaanse organisatie beloofde dat te doen als het 30.000 dollar kon ophalen met een online campagne. Met een totaal van ruim 76.000 dollar aan donaties werd dat doel gemakkelijk gehaald.

In de jaren 90 verstuurde patenthouder Jim Logan casettebandjes met tijdschriftartikelen via de post naar abonnees. Volgens het bedrijf Personal Audio, nu de eigenaar van het betwiste patent, is podcasten gebaseerd op hetzelfde idee en moeten podcasteigenaren daarom een licentie kopen.

Het patent omschrijft niet specifiek het versturen van casettebandjes, maar een 'systeem om media-afleveringen in serievolgorde te verspreiden'.

Personal Audio klaagde onder meer de Amerikaanse zenders CBS, NBC en FOX aan voor het verspreiden van podcasts. Ook de populaire podcast Howstuffworks en de comedian Adam Carolla kregen een rechtszaak aan hun broek.

Geschiedenis

Volgens de EFF verscheen de eerste podcast echter al in 1993. In dat jaar, drie jaar voordat Logan zijn patent indiende, schreef de New York Times over het plan om "een 30 minuten durende radiotalkshow via internet uit te zenden".

Bovendien stond in een masterscriptie voor de universiteit MIT in 1995 al een soortgelijk plan voor verspreiding van media-afleveringen onder de naam 'Internet CNN Newsroom', stelt de EFF in zijn aanklacht (.pdf).

"Personal Audio is niet de ware uitvinder van deze technologie en mag geen betaling eisen van de podcasters van vandaag", stelt advocaat Daniel Nazer van de EFF. "Als je de geschiedenis van podcasting bekijkt, zul je niets zien over Personal Audio."