América Móvil laat bod op KPN schieten

América Móvil brengt geen bod uit op KPN. De Mexicanen zien geen brood in het uitbrengen van een bod nu de Stichting Preferente Aandelen KPN de meerderheid van het stemrecht in handen heeft bij het Nederlandse bedrijf. 

Dat meldde het Mexicaanse telecomconcern woensdag.

Het bedrijf wijst in een melding aan de Mexicaanse beursautoriteiten op de beschermingswal die de Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft opgeworpen en op de gesprekken die met het Nederlandse bedrijf zijn gevoerd.

Daaruit is volgens América Móvil gebleken dat het onmogelijk zal zijn om meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN in handen te krijgen. Daardoor heeft het volgens het bedrijf geen zin om het bod door te zetten.

Opkoop

América Móvil gaf begin augustus aan KPN voor 2,40 euro per aandeel over te willen nemen. Eind augustus besloot de Stichting KPN de mogelijkheid te gebruiken om via de opkoop van preferente aandelen vijftig procent min één aandeel van het stemrecht in KPN te verkrijgen. Daarmee werd het voor andere partijen onmogelijk om een meerderheid op te bouwen.

Volgens América Móvil is er de afgelopen maanden meerdere keren met het bestuur van KPN gesproken over het toekomstige bestuur van het telecombedrijf en de gevolgen van de overname voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid en de nationale veiligheid in Nederland. Die zou volgens diverse partijen in het geding zijn omdat het netwerk van KPN een belangrijke rol speelt in de Nederlandse infrastructuur.

América Móvil zou echter geen reacties op zijn voorstellen hebben gekregen, omdat KPN verdere gesprekken afhankelijk wilde maken van een hogere prijs.

'Ter kennisgeving'

KPN liet woensdagavond weten het bericht van de Mexicanen ''ter kennisgeving'' aan te nemen. ''We bestuderen het'', was alles wat een woordvoerder erover wilde zeggen. De Stichting KPN wilde geen commentaar geven.

América Móvil liet weten dat de overname nu in principe van de baan is. Alle opties ten aanzien van het huidige belang van het bedrijf in KPN liggen volgens een woordvoerder nu open.

América Móvil gaf woensdag aan toestemming te hebben gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bod van 2,40 euro.

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil | De overname van KPN: wat ging er vooraf | Beschermingswal is niet voor eeuwig

Lees meer over:
Tip de redactie